18 martie 2010

Pădurea de larice Coştiui

Originea şi evoluţia laricelui (Larix decidua)


Genul Larix datează probabil din era secundară (Mezozoic).
Strămoşul laricelui european este Larix glacialis (specie relictică, dispărută).
În era terţiară se produce separarea a două grupe de specii de larice, în China Centrală, una orientală, din care au rezultat speciile actuale L. kaempferi şi L. laricina şi alta vestică, din care au descins: L. decidua şi L. sibirica.
Strămoşul speciei L. decidua a migrat (în Jurasic), prin Altai şi Siberia, până în Europa.
Denumirea speciei în latină este Larix decidua, în română larice sau zada, engleză european larch şi în maghiară vörös fenyő.

Pădurea de larice Coştiui (Rónaszéki Fenyves erdő) în luna mai, văzută din partea vestică a satului Coştiui, Rona de Sus, Maramureş

Din punct de vedere fizico-geografice, Pădurea de larice Coştiui (Laricetul de la Coştiui) este situat în Provincia Central Europeană, subprovincia Carpatică ţinutul Carpaţilor Orientali, subţinutul Munţilor Vulcanici, districtul Oaş-Gutâi-Văratic, grupa de nord, iar din punct de vedere geografic se situează în Depresiunea Maramureşului, între Comuna Rona de Sus şi Satul Valea Stejarului.

Pădurea de larice Coştiui vâzut de jos iarna

Pădurea de larice Coştiui vara

Pădurea de larice Coştiui este situată în comuna Rona de Sus, satul Coştiui, Judeţul Maramureş, Transilvania în suprafaţă de 0,70 ha şi aparţine Ocolului Silvic Sighet, Direcţia Silvică Baia Mare.

Pădurea de larice Coştiui s-a constituit ca arie protejată prin Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajarea Teritoriului Naţional secţiunea III a zone protejate, Rezervaţie naturală, categoria a IV-a UICN, având codul 2576.

Scopul principal al declarării ca arie naturală protejată este cel de conservare a habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, diversităţii biologice.

Formarea conurilor de larice

Exemplarele de larice intră în vegetaţie în luna mai

Accesul se face pe la ieşirea din comuna Rona de Sus, spre localitatea Petova pe drumul DN18 ce traversează PasulHera şi care face legătura dintre Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus, apoi urmăm drumul care ne conduce în localitatea Coştiui, la cca. 1,40 km de la intersecţia celor două drumuri. Traversăm satul Coştiui pe un drum local şi după care la cca. 400-500 m ajungem în pădurea de larice.

Exemplare de larice cu trunchiul bine conformat

Trunchiul unui exeplar de larice

Pădurea de larice în luna februarie 2010


Alte poze făcute de mine cu Pădurea de larice Coştiui pe Panoramio, click pe linkul următor: http://bit.ly/daJV1m

Mulţumesc mult de vizită!!!

4 comentarii:

  1. Draga Anton descri-o si spune locatia mai precisa de la apa sarata unde?

    RăspundețiȘtergere
  2. Asteptam mai multe fotografii din tinutul tau de poveste :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo Anti! Látom téged is megfertőzött a kedves "évfolyamtársunk" a bloggolással...Jó munkát!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hello. I'am brazilian. Beautiphul photos.

    Greetings from Brazil.

    RăspundețiȘtergere